OKULA ALIŞMA SÜRECİNİ NASIL DESTEKLEYEBİLİRİZ?
23 Aralık 2021 Perşembe

OKULA ALIŞMA SÜRECİNİ NASIL DESTEKLEYEBİLİRİZ?

Okula dönüş zamanı çocuklar ve aileler için kaçınılmaz değişimleri de beraberinde getirir: yeni bir anaokulu; yeni sınıf ve yeni öğretmenler gibi.

Değişim dönemleri çocukların öğrenmesi ve büyümesi için heyecan verici fırsatlardır. Ebeveynler ve eğitimciler, çocuğun yeni bir eğitim ortamına geçişinde güvende hissedebilmesinde önemli rol oynarlar. Çocuğun yaşamındaki bu dönüm noktaları tabii ki kaygıya da neden olur. Eğitimciler ve aileler arasındaki bağı güçlendirmek hem çocuklar hem de yetişkinler açısından daha kolay bir geçişe yardımcı olacaktır.

Aileler Nasıl Yardım Edebilir?
Değişimle ilgili hevesli olun. Eğer siz heyecanlı ama aynı zamanda kendinden emin görünürseniz çocuğunuz da böyle hissedecektir. 

Kendinizi hazırlayın. Çocuğunuzun okula hazır oluşunun anne-babanın hazır oluşu ile yakından ilgili olduğu unutulmamalıdır. Okula ve öğretmenine güvenerek çocuğunuza destek olmalısınız.

Devamlılık sağlayacak olan günlük rutinler oluşturmaya başlayın. Çantasını toplamak, giysilerini hazırlamak gibi basit görevlerde onun da katılımını sağlayın. Ayrıca birkaç hafta öncesinde daha erken yatma saati uygulamasına başlamak da yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun eşyalarını bir gece önceden hazırlamak sabah koşuşturmasını azaltır. Koşuşturma, stresi ve öfkeyi artırır; bu da istediğiniz mutlu bir başlangıç için engel oluşturur.

Her çocuğun, yeni bir ortama-okula uyum süreci farklıdır. Bu süreçte uyum sağlaması ve başarması için ona güvenmeli, fırsat vermeli ve kararlı davranarak onu desteklemelisiniz.

Özellikle ilk gün, birlikte sohbet etmek ve birlikte zaman geçirmek için ekstra zaman ayırın. Ancak hoşça kal deme zamanı geldiğinde de sürenin fazla uzamamasına gayret edin. Eğer çocuğunuz ayrılmak istemez ve size tutunursa orada daha uzun süre kalmak yalnızca ayrılığı daha fazla zorlaştırır. Bu nedenle ayrılırken kesin ama samimi olun, ağladığı için onunla asla alay etmeyin veya küçük düşürücü sözler sarf etmeyin. Bunun yerine destekleyici ifadeler kullanın, örneğin, “Hoşça kal demek çok zor, seni anlıyorum” gibi.

Eve dönüş için de acele etmeyin. Çocuğunuz almaya geldiğinizde size gün içinde okulda yaptıklarını göstermek isteyebilir. Sizi gördüğünde mutsuz veya kızgın görünebilir veya daha fazla kalmak isteyebilir, bu sizi şaşırtmasın. Bunun anlamı ayrılmak için de zamana ihtiyacı olduğudur. Ona okulun zaman geçirmek,öğretmenlerle veya diğer velilerle sohbet etmek için güzel bir yer olduğunu düşündüğünüzü gösterebilirsiniz.

Eğer onu almak için gecikecekseniz haber vermeye çalışın. Çocuğunuzu almak için gecikebileceğiniz önceden belli ise mutlaka onunla paylaşın. Çocuğunuz saate bakmayı ve böylelikle henüz eve gitme zamanının gelmediğini öğrenebilir.

Biliyoruz ki, anne baba olarak sizler de en az çocuklarımız kadar heyecanlısınız.

Sizler de bu süreçte öğretmeni, okul rehberlik servisi ile iletişim ve işbirliği içinde olmalı, size belirtilen saatlerde mutlaka okulda bulunmalı ve çocuğunuzu bekletmemelisiniz. Okulun ilk günlerinde çocuğunuzdan ve okuldan beklentiniz onun gününü mutlu ve eğlenceli geçirmesi olmalıdır. Bu nedenle ilk günler, çocuğunuzun beslenme, tuvalet gibi alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da geliştirilmesi konusunda sabırlı olmalısınız.

Yorumunuzu bırakın