ÇANTA
Hızlı toplanmayı sağlayan ve yer tutmayan başka bir şey de plastik olmayan bir çantadır. Büyük bir çantayı kapının arkasına asın, çocuğunuz bazı şeyleri kolayca buraya koyabilir. Bunu, pijamadan çoraplara ya da küçük oyuncaklara kadar pek çok şey için kullanabilirsiniz.
DAĞINIKLIĞI SINIRLAYIN
Çocuğunuzun yatak odası ya da oyun odasının, çoğu zaman dağınık olacağı kesin. Oyunun ortasında ya da eğlencenin doruğundayken de ondan odayı toplamasını istemek haksızlık olur. Bu dağınıklığı engellemenin bir yolu, artık büyüdüğü̈ için, çocuğunuzun kullanmadığı oyuncakları çıkarmak ya da daha sonra geri vermek üzere almaktır. Çocuğunuza, bir oyuncakla işi bitince diğeriyle oynamadan önce ilkini kaldırması gerektiği konusunda alışkanlık kazanmasına yardımcı olun. Küçük bir oda o kadar karışabilir ki, çocuğunuz istediği şeyi bulamaz ve rahatlıkla oyun oynayamaz.
ÇOK FAZLA ŞEY İSTEMEMEK
On sekiz aylık bir çocuk, oyuncakları bir kutuya koymaya bayılacaktır, özellikle de bunu birlikte yapıp ne yaptığınız üzerine onunla konuşuyorsanız. Bir yıl sonra çocuğunuzdan, oyuncaklarından birkaçını kaldırmasını söyleyebilirsiniz; fazlasını istemek onu bundan soğutabilir. 2,5-4 yaş arasındaki çocuğunuz çekmecelere giysi koyabilir ve neyin nereye konması gerekliğini öğrenir. Birlikle toplama ve neyin nereye konacağı üzerine konuşmak oldukça etkili olur. 4 yaşından itibaren, çocuğunuza kendisinin toplanması ve yerleştirme işlerini yapması görevlerini verebilirsiniz.
BIRAKIN O YAPSIN
3-4 yaşındaki çocuğunuz bir şeyleri yerine koyarken sizin kadar düzenli olmayacaktır; dolayısıyla, işi ondan önce bitirme- meye bakın. Oyuncaklarını kaldırdıysa, bazıları yanlış̧ kutularda da olsa, her şeyi olduğu gibi bırakın ve onun bu çabasını destekleyin. Çocuğunuz yatağını yapıyorsa, sonuç̧ pek hoş̧ görünmese de bunu ona belli etmeyin; iyi görünmediğini düşünürse ya da toplamaya siz yardım ederseniz işi iyi yapamadığını düşünür ve bundan soğur. Çok gerekliyse, onun olmadığı zamanlarda güç̧ gerektiren işleri siz yapabilirsiniz.
Çeviri: Tidy up Your Room, Early Childhood Today