2020’nin başından itibaren dünyada ciddi bir tehdit haline gelen korona virüs ülkemizde de vakaların görülmesiyle birlikte hem biz yetişkinlerin hem de çocukların mevcut yaşamımızın değişmesine ve rutinlerimizin farklılaşmasına sebep olmuştur. Bu durumun yarattığı kaygıyla baş etmeye çalışırken ebeveynlerin, özellikle bu süreci çocuklarıyla birlikte sağlıklı yönetebilmeleri adına çeşitli tavsiyelere ihtiyaç duyduklarını görmekteyiz.
Evde, sokakta, sosyal medyada, televizyonda bu kadar çok bu konu gündemdeyken çocukların değişen yaşamlarına yönelik sordukları sorulara hazır olmak ve bu dönemin psikolojik etkilerine karşı onları desteklemek oldukça önemlidir.
- Her şeyden önce çocuklar ne kadar kaygılanmaları gerektiğini biz yetişkinlerden öğrenirler. Onların yanında sakinliğimizi korumaya ve kaygımızı kontrol altına almaya çalışmalıyız.
-Sosyal medyada ve televizyonda yayınlanan tüm haberlere çocukları maruz bırakmamaya özen göstermeliyiz.Özellikle sosyal medyada yayılan asılsız haberlere itibar etmemek ve çocukları bu tarz haberlerden uzak tutmak gerekir. Ölen kişi sayısı gibi çocuklar tarafından bilinmesi gerekmeyen haberleri de çocukların yanında izlememek ve konuşmamak doğru olacaktır.
-Haberleri tamamen gizlemek, hiçbir şey yokmuş gibi davranmak, olayı normalize etmek doğru değildir.
-Virüsü anlatırken onların gözle görülemeyen mikrop gibi şeyler olduğunu ifade ederek bir süre önlem almamız gerektiğini belirtip, virüsten korunma yollarını çocuğa onu tedirgin etmeden açıklamak gerekir. Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla neler yapılabileceğini anlatmak ve bu süreçte çocuğun sorduğu her soruya yaşına uygun, basit, net cevaplar vermek önemlidir. Çocuk bu dönemde sorularının geçiştirildiğini hissetmemelidir.
-Önlem almanın önemi üzerinde durduktan sonra şuan güvende olduğumuzu belirtmemiz çocuğu rahatlatır.
-Bahsettiğiniz önlemleri unuttuğunda yargılayıcı olmamaya özen gösterilmesi gerekir. Ellerini yıkamayı unutmak, bir arkadaşına sarılmak, elini ağzına götürmek gibi vermiş olduğunuz önlem kurallarına uygun davranmayı unuttuğu zaman çocuğa tepki gösterilmemelidir.
-Yaşı uygun olan ve konuyla ilgili detaylı soru soran çocuklara konuyla ilgili çocuklar için hazırlanmış videolar izlettirilebilir. Bu videoların içeriği ebeveynler tarafından kontrol edilip uygunluğuna bakıldıktan sonra çocukla birlikte izlenmelidir.
-Evde geçirilen zamanı planlamak ve belirli bir rutin oluşturmak çocuklara iyi gelecektir.
- Unutulmamalıdır ki; oyun çocuğun yaşam biçimidir. Evde ebeveyn ve çocuk arasında kurulan oyunların kıymeti çocuk için çok büyüktür. Çocukların bu süreçte kendilerini daha iyi hissetmeleri için oyunun sihirli gücünden yararlanabilirsiniz.
- Kaygının virüs gibi bulaştığını bilerek bu dönemde kaygılı bireylerden kendinizi ve çocuğunuzu uzak tutmaya çalışın.