YETENEK GELİŞTİRME PROGRAMLARI

YETENEK GELİŞTİRME PROGRAMLARI


Yaratıcı Drama

Yaratıcı drama, küçük çocukların oyunlarında görülen katılımcının sanatsal duyarlılığını, kendisi, başkaları ve dünya hakkındaki bilincini artıran ve her çocuğun hayal gücünü geliştiren bir öğrenme aracıdır.
Öğrenme sürecine çocuğun etkin şekilde katılabilmesi için, duyularını,
düş gücünü, imgeleme yetisini
devreye sokar. Yaratıcı drama çalışmalarında; benlik değerini
geliştirici, sosyal becerisine katkı
sağlayan, gözlem ve detaylar üzerinde olumlu etkilere sahip,
kendine farkındalık ve toplumsal farkındalık yaratacağı, problem çözme, planlama, üretme açısından bireye olumlu katkılar sağlayacak, geliştirici çalışmalar uygulanmaktadır.


Görsel sanatlar

Okul öncesi dönemde plastik sanatlar eğitimi, çocukların bilişsel ve duyuşsal alanlardaki gelişimine doğrudan fayda sağlamasının yanı sıra el becerisi ve koordinasyonu açısından devinişsel öğrenmelerini destekler. Plastik sanatlar, 2 boyutlu düzlemlerin yanı sıra 3 boyutlu disiplinlerle birleşerek çocukların duyularına hitap ettiği eğlenceli uygulamalardır. Çalışmalarımızda sanat tarihinde yer edinmiş ressam ve sanatçıları görsel ve uygulamalı olarak tanıtırken, diğer yandan sınıfın Picasso'larını, Van Gogh'larını ve Dali'lerini keşfediyoruz. 

Çocuklarımız, çeşitli konseptler eşliğinde, karton, kraft, kil, plastrin hamur, ahşap gibi çeşitli malzemeleri biçimlendirip kendi tasarımlarını yaratırlarken; suluboya, mum boya, toz boya, yağlı pastel, kuru pastel, guaj, akrilik gibi farklı boya türlerini de kullanmayı öğrenerek aslında ileride kuracakları hayatlarını ve kendi dünyalarını renklendirirler. Açık hava etkinliklerinde doğal malzemeleri sanat eserine dönüştürmeyi keşfeden çocuklarımız; yün, ip, kumaş vb. artık materyallerle hayal güçlerinin sınırlarını genişletiyorlar. 

Özgürce seçimler yapan çocuklarımız, birlikte çalışmanın ve ekip olarak üretim yapmanın keyfine varırlarken renklerden yarattıkları armoni, yaşadıkları coşkuya yıl boyu eşlik eder. Çocuklarımızın belli bir konsept dahilinde güncel teknikleri uyguladığı çalışmalarda, çağdaş sanatın revaçta materyallerini kullanmaya özen gösteriyoruz. Her birinin kendi karakterini ve özgün seçimlerini yansıttığı uyarlamalarda, cam mozaik, pleksiglas, asetat kağıdı, metal gibi değişik malzemelere aşina oluyoruz. 3 boyutlu çalışmalar sayesinde, çocukların, sadece çizim yapmaktan ibaret olmayan bir sanat anlayışını benimsemelerini sağlamak öncelikli hedefimiz olurken, sanatın onlara kattığı çok boyutlu algılama ve düşünme yetisini, her gün yeniden öğrendikleri hayatın estetik açıdan inceliklerini görebilmelerinin yanı sıra karşılaştıkları paradokslarını da görüp onları çözebilme becerisini kazandırmaya çalışıyoruz.


Müzik

Çoğumuz Carl Orff'u besteci kimliğiyle ve yazmış olduğu en ünlü eseri Carmina Burana adlı oratoryosu ile tanırız. Eğitimci yönü ise, kendisinin geliştirdiği Orff Metodu ile karşımıza çıkar. Biz de müzik derslerinde “Orff metodu” yöntemini uyguluyoruz.

Orff Metodu, çocuklara temel müzik eğitimi vermek için, çocuğun alışık olduğu elemanları kullanarak tamamen doğal yolla öğrenmeyi teşvik eden, Carl Orff tarafından geliştirilmiş bir metottur.

Bu metodun en temel öğeleri, dans, müzik, konuşma, dil, vücut ve hareket birlikteliğidir. Bu temel öğeleri kullanarak, Orff metodu uygulandığında, çocukta müzikal yönden gelişme sağlanır. Aynı zamanda bu gelişmeyle birlikte, çocukta öğrenme disiplini, grup sorumluluğunu alma, başkaları ile çalışmayı öğrenme ve dikkat becerilerinin geliştirilmesi sağlanmaktadır. 

Carl Orff, tüm bunların yanında, çocuklara metodunu uygularken, eğitimi daha eğlenceli hale getirmek amacıyla, kendi adını verdiği Orff enstrümanlarını kullanmıştır. Bu enstrümanlardan Çelik Üçgen, Ritm Çubukları, Zil, Timpani, Gong, Ksilefon, Metelafon, Glockenspieller ve çeşitli büyüklükte davullar en çok bilinenler arasındadır.


Dans ve Bale

3–6 yaş arası uygulanan bale çalışmaları “PRE BALLET FOR KIDS” olarak adlandırılır. Bu çalışmalar çocuklar için geliştirilen özel müzikler eşliğinde hem müzik kulağını geliştirmekte hem de çocukların kas yapısının gelişimine katkıda bulunma amaçlıdır. Bu yaş grubunda bale çalışmalarında ayrıca kızlı-erkekli eşli hareketler, müzik kulağını destekleyici ritim hareketleri ve ünlü balerin hikâyelerinin anlatıldığı “ bale repertuar” bölümleri de yer almaktadır. Estetik duygularını geliştirmek, bale sanatını tanıyıp sevmelerini sağlamak için kız erkek ayrımı yapmaksızın tüm çocuklara yaş özelliklerine göre süresi ayarlanarak haftada birer gün uzmanı tarafından uygulanmaktadır.


Jimnastik

Jimnastik sporu, bütün spor dalları içinde gerekli olan fiziksel özelliklerin yanı sıra ruhsal ve sosyal özelliklerin de optimum gelişimini sağlayan bir spor dalıdır. İşte bu özelikleriyle uygulaması büyük heyecan ve zevk veren, seyretmesi ise hayranlık uyandıran, bu spor dalı bütün dünyada temel spor olarak ele alınır. Çocuk doğası içinde bulunan aktiviteleri kapsaması, sağlıklı hareket gelişimi ile birlikte fiziksel gelişime olan katkısından dolayı çocukların gelişimi üzerinde önemli bir yere sahiptir.

Okul öncesi çocuklarda hareketliliği sağlayacak aktivitelerin yapılması, yaş dönemlerine göre hazırlanmış özel programlarla, doğal gelişimlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Jimnastik öncelikle spor yapma kültürünü çocuklara aktardıktan sonra onlara en doğru aktivitelerin yapılması için bilinçli tercih imkânı sunmaktadır. Kısacası jimnastik, denge, kuvvet, çabukluk, esneklik, el-göz / sinir-kas koordinasyonu, kontrol ve bedenini bilinçli bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmaktadır. Programlı ve düzenli jimnastik uygulamamızla çocuklarımıza kendi özel yeteneklerini kazandırmayı hedefliyoruz.