Çocuğunuza Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmaya Yardımcı İpuçları
Friday, March 22, 2024

Çocuğunuza Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmaya Yardımcı İpuçları

 

Anaokulu çağındaki çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi genel büyüme ve gelişmeleri için çok önemlidir. Anaokulu, çocuğunuzun ilk defa ev ve aile yakınları dışında, yeni menü ve tariflerle tanıştığı, yemek yeme aktivitesini arkadaşları ile paylaştığı çok özel bir atmosferdir. Bu dönemde kazanılan deneyimler ve alışkanlıklar ilerleyen hayatlarında da önemli bir yer tutabilir.

Anaokulunda kazanılan deneyimlerin aile ortamında da desteklenmesi, çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını teşvik eder.


Bu yazımda çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını teşvik edecek birkaç ipucu bulabilirsiniz.


1. Çocuğunuza Örnek Olun: Çocuğunuzun en büyük idolü sizlersiniz. Genellikle sizlerin yeme davranışlarını taklit ederler. Aile ortamında besleyici gıdalar tüketerek, meyve, sebze ve tam tahıllı besinlere karşı olumlu tutum sergileyerek onlara iyi örnek olabilirsiniz.

 

2. Olumlu Bir Yemek Ortamı Yaratın: Rahat ve olumlu bir yemek atmosferi yaratarak yemek zamanlarını keyifli hale getirin. Araştırmalar, haftada en az üç öğün ailece yemek yemenin çocukların akademik performans, öz saygı, dayanıklılıklarını olumlu etkilediğini göstermekte. Telefon, televizyon ve benzeri dikkat dağıtıcıları yemek ortamınızın dışında tutun.

 

3. Yiyecekleri ödül veya ceza olarak kullanmaktan kaçının: Sebzeni yersen arkasından bir ödül veririm demek hiçbir sebzeyi cezbedici hale getirmez. Onların da en bizim kadar akıllı olduklarını unutmayın. Menü de sevmediği bir yiyecek var ise ve yemek istemiyor ise onu zorlamayın, ama sunmaya devam edin. Zaman içerisinde farklı tatlar tatmaya daha açık hale gelebilir. Farklı formatlarda sunmaya devam edin.

 

4. Farkındalık ile Beslenmelerine İzin Verin:  Açlık ve tokluk ipuçlarını dinlemeye teşvik edin. Aç olmadığı zamanlarda yemek yemeye zorlamayın, ufak atıştırmalıklar sunmak yerine bir sonraki öğün saatine kadar beklemesini sağlayın.

 

5. Yemek Hazırlık Sürecine Çocuğunuzu Dahil Edin: Çocuklarınızı yemek alışverişi, hazırlama ve pişirme süreçlerine dahil edin. Markette, pazarda meyve ve sebze seçmelerine yardımcı olun ve onları yaşlarına uygun yemek pişirme görevlerine katılmaya teşvik edin.

 

6. Tabak Hazırlığı ve Sunumlarda Yaratıcı Olun: Sağlıklı yiyecekleri eğlenceli ve yaratıcı şekillerde düzenleyerek görsel olarak çekici hale getirin. Meyve ve sebzeleri şekillendirmek için kurabiye kalıplarını kullanabilir, renkli ve ilgi çekici meyve ve sebze tabakları yaratabilirsiniz.

 

7. Yeni yiyecekler Keşfetmelerini için Cesaretlendirin: Çocukları baskı veya zorlama olmadan yeni yiyecekleri ve tatları denemeye teşvik edin. Yeni tatlarını minik porsiyonlarda sunun ve yeni şeyler deneme cesaretlerini kutlayın. Ailece yeni bir tat/besin dedektiflik oyunu gibi kurgulayabilir, eğlenceli hale getirebilirsiniz.

 

8. Öğün ve Ara Öğün Saatlerini Belirleyin ve Düzenli Uygulayın: Çocukların düzenli yeme alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olmak için düzenli öğün ve ara öğün programı oluşturun. Aşırı açlığı ve aşırı yemeyi önlemek için gün boyunca öngörülebilir zamanlarda öğün ve ara öğünler sunun.

 

9. Şekerli ve İşlenmiş Gıdaları Sınırlayın: Ev ortamında  ve dışarıda şekerli atıştırmalıkların, şekerlerin, gazlı içeceklerin ve işlenmiş gıdaların bulunabilirliğini en aza indirin. Bunun yerine taze meyve,  kuruyemişler, kuru meyveler veya ev yapımı atıştırmalıklar gibi daha sağlıklı alternatifler sunun.

 

10. Su İçmeyi Teşvik Edin: Çocukları, susuz kalmamaları için gün boyunca su içmeye teşvik edin. Şekerli içecek ve meyve sularının tüketimini sınırlayın. Suyun genel sağlık açısından önemini vurgulayın.

 

11. Sabırlı ve Israrlı Olun: Çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesi zaman alabilir, bu nedenle sabırlı ve ısrarcı olun. Sağlıklı seçimleri için onları cesaretlendirin, övün. Besleyici gıdaları keşfetmeleri ve tadını çıkarmaları için fırsatlar sunmaya devam edin.

 

Bu stratejileri istikrarlı bir şekilde uygulayarak, çocuğunuzun genel sağlığını destekleyebilir ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

 

Hazırlayan Diyetisyen Deniz Hazar Türk

 

Leave your comment